Zeleno busenje / pripovijetke

Email
Dosljednji promoviranju vrijednosti ukupne kulturno-umjetničke zaostavštine Bošnjaka, obavještavamo čitatelje da je u saradnji Bošnjačke kulturne zajednice i izdavačke kuće Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, "El-Kelimeh", iz štampe izašla treća knj
zeleno3
Cijena
Osnovna cijena s porezom8,00 €
Prodajna cijena:8,00 €
7d.gif
Opis

Dosljednji promoviranju vrijednosti ukupne kulturno-umjetničke zaostavštine Bošnjaka, obavještavamo čitatelje da je u saradnji Bošnjačke kulturne zajednice i izdavačke kuće Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, "El-Kelimeh", iz štampe izašla treća knjiga Edicije DOST.

Fragment iz riječi urednika

Trećom knjigom u Ediciji DOST nastojimo slijediti zacrtani cilj da široj čitalačkog publici ponudimo djela koja predstavljaju okosnicu nacionalnog i kulturalnog dostignuća Bošnjaka, a ujedno ona dolazi i kao prirodni hronološki slijed austrougarske teme začete u prethodnoj knjizi.

Edhem Mulabdić pripada plejadi autora koji su ponijeli teret samoprepoznavanja bošnjačkoga naroda u najdramatičnijim trenucima razdjelnosti njihovoga nacionalnoga bića u grču smjene dvaju koncepata življenja, dva oponentna civilizacijska koda, nasilnog istrgnuća iz orijentalno-islamskog državnoga ustrojstva i prikopčavanja na zapadno evropski kulturalni milje. Markantnost njegove ličnosti i djela osvjedočava pregnuća prvih generacija naprednije inteligencije da se u tim traumatičnim trenucima suočeljavanja, navikavanja, prihvaćanja i aktivnog djelovanja u novonastalim društevnim uvjetima očuva posebnost nacionalnog i vjerskog identiteta Bošnjaka i tim prilagođavanjem, koje podrazumijeva uključivanje, te pomogućstvu i nametanje liderstva, u sve društvene tokove bosanskohercegovačkoga društva, ublaže posljedice gubljenja moći i utjecaja sultana na dotadašnjem evropskom dijelu carstva, što je imalo za posljedicu pokušaje asimilacije i stogodišnja odseljavanja muslimanskoga življa sa ovih prostora. Mulabdić je među prvima shvatio realnost položaja bošnjačkoga naroda u novonastaloj situaciji i važnost edukacije za opstanak i razvoj nacije, te je nastojao implementirati se u društvene tokove, steći položaj koji će mu dati mogućnost da pozitivno utječe i mijenja svijest vlastitoga naroda. Cjelokupan njegov put angažiranog intelektualca usmjeren je na edukaciju i nuđenje moralno-didaktičkih smjernica koje će pomoći mladim generacijama da sačuvaju svijest o posebnosti svog identiteta. Takav je njegov kako profesionalni i politički tako i umjetnički svjetonazor.

Autor: Edhem Mulabdić

Isječak iz knjige

Specifikacije:

  • Mehki povez
  • A5 format
  • 476 strana