Odgoj djeteta

Email
Ovo djelo predstavlja temeljne koncepte islama u oblasti odgoja djeteta. Autor je pokušao objediniti glavne ideje, podjednako kao i temeljne upute koje su važne za odgoj muslimanske djece u svim sferama (oblastima) života.
odgoj_n6
Cijena
Osnovna cijena s porezom15,00 €
Prodajna cijena:15,00 €
7d.gif
Opis

Autor: Abdullah Nasih Ulvan. Prijevod: Muhidin Hadžiahmetović

Ovodjelo predstavlja temeljne koncepte islama u oblasti odgoja djeteta. Autor jepokušao objediniti glavne ideje, podjednako kao i temeljne upute koje su važneza odgoj muslimanske djece u svim sferama (oblastima) života.

Prvodolazi neprekidno naglašavanje vjerovanja i vjere koji se mogu usaditi u malu djecujedino uz pomoć njihovih roditelja; i, navodno, ovdje vjerska zrelost majkedolazi na prvo mjesto. Ovo se može postići samo onda kada su bračni odnosirelativno stabilni.

Brigau osiguravanju male djece sa svim neophodnim elementima na poljima etičkog,fizičkog i psihološkog odgoja ne može biti previše naglašena.

Poštoopće bolesti ljudskih društava, lične,podjednako kao i društvene, imaju svoj lijek u monoteizmu i pravdi,ustrajavanje na ova dva moralna principa je esencijalno. Muslimanska djecamoraju razviti jasno razumijevanje koncepta Allahove Jednoće (Tevhida),uglavnom putem izvršavanja pobožnosti Njemu, i kroz razvijanje osjećaja pravdeu svim ličnim i društvenim odnosima.

ProfesorAbdullah Ulvan iznio je sve ove krasne koncepte u ovom djelu. Kroz njegovoduboko (jezgrovito) razumijevanje islama, i njegovoj istaknutoj uvjerenosti iličnoj posvećenosti njegovim konceptima, on predstavlja ovo djelo čitaocima, sasvim praktičnim instrukcijama, s očiglednom svrhom pomaganja u izgrađivanjumuslimanskog narodavrijednim časnogpridržavanja načela Kur`ana i sunneta. 

Sadržaj 

Predgovorprevodilaca na engleski jezik

I dio:

1.poglavlje: Uzoran brak i njegova povezanost s odgojem

2.poglavlje: Psihološki osjećaji prema djeci

3.poglavlje: Opća pravila u pogledu novorođenčeta

4.poglavlje: Uzročnici i liječenje dječije izopačenosti

II dio:Odgovornosti pedagoga

1.poglavlje: Odgovornost za vjerski odgoj

2.poglavlje: Odgovornost za etički odgoj

3.poglavlje: Odgovornost za fizički odgoj

4.poglavlje: Odgovornost za intelektualni odgoj

5.poglavlje: Odgovornost za psihološki odgoj

6.poglavlje: Odgovornost za socijalni odgoj

7.poglavlje: Odgovornost za seksualni odgoj

III dio:

1.poglavlje: Djelotvorna sredstva u odgoju djece

2.poglavlje: Osnovni principi odgoja

3.poglavlje: Važne odgojne preporuke (sugestije)

4. završna riječ (pogovor, rezime)

 

 

Izvod iz knjige

Specifikacije

  • Tvrdi povez
  • B5
  • 422 stranica